A specifikációban szereplő adatok 100 g termékre vonatkoznak.
- Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
- Fehérjetartalma magas.
- Könnyen emészthető.
A quinoa Dél-Amerikából származó növény, amely nem tartozik a gabonák közé, de felhasználása és beltartalmi értéke hasonló. Az inkák a gabonák anyjaként tisztelték és nemcsak étkezési célra, hanem szertartásokhoz is felhasználták a quinoát, majd a hódítók érkezése után szinte teljesen megszűnt a termelés és csak az elmúlt pár évtizedben kezdték el újra felfedezni.
A quinoa magjait egy különleges, szaponin nevű anyag borítja, amely arra a célra szolgál, hogy távol tartsa a rovarokat és a madarakat (természetes védekezés). Ennek a védőrétegnek kissé kesernyés az íze, ezért felhasználás előtt érdemes alaposan megmosni a szemeket.
A quinoa fehérjetartalma magas és ezek aminosav összetétele is kedvező, gazdag esszenciális aminosavakban, mint a metionin, lizin és cisztin.
A rostok jótékonyan hatnak a bélműködésre, segítenek legyőzni a székrekedéses panaszokat.
A quinoa gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.
Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, illetve migrénes és emésztési panaszos betegeknek is érdemes beillesztenie a quinoát az étrendjükbe. Mivel a quinoa nem tartalmaz glutént, a gluténmentes diétában is van helye.
Alapos mosás után kétszeres mennyiségű forró vízben főzzük kb. 15 percig.
Fogyasztható köretként, kásaként, salátához adva és desszertek alapanyaga is lehet. Mivel alapjában véve semleges az íze, édesen és sósan is elkészíthető.
Összetevők: quinoa
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
- Energiaérték: 1645 kJ / 392 kcal
- Zsír: 6,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,2 g
- Szénhidrát: 63,9 g
- Fehérje: 15 g
- Só: 0,05 g
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó!
Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett időpontig.
Származási ország: Egyesült Királyság