Kérdése van? Több darabot szeretne? Hívjon minket!       

+36-20/334-6464

Blog

Kollagén: valóban a fiatalság forrása?

Kollagén: valóban a fiatalság forrása?

Egyik ismerősöm térdét már többször műtötték. Elmondása szerint gyakorlatilag semmi nem "maradt" a térdében az ízületek, porcok között és az orvosok sem biztatták semmi jóval. Én akkoriban már több, mint 1 éve szedtem kollagént és tapasztaltam áldásos hatásait...

Egy hosszú autóút során sokat beszélgettünk, javasoltam, próbálja ki ő is. Két év múlva találkoztunk legközelebb és hálásan, teljesen feldobott hangulatban mesélte, hogy nagyjából nekem köszönheti (és persze a kollagénnek), hogy újra űzheti kedvenc hobbiját: biciklizik, túrázik.

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testünkben, amely számos alapvető funkciót lát el a bőr rugalmasságától kezdve az ízületek egészségéig. 

A kollagén felfedezése

A kollagén, mint fehérje, a 20. század elején vált ismertté, amikor a tudósok felfedezték, hogy ez a fehérje az emberi és állati testben széles körben előfordul, és alapvető szerepet játszik a szövetek szerkezetének fenntartásában. A kollagén latin eredetű szó, amely ragasztót jelent, ami jól tükrözi ennek a fehérjének a szerepét a testünkben – összeköti a szöveteket, mint egy ragasztó.

A kollagén szerepe a szervezetben

A kollagén több mint 30%-át teszi ki a testünkben található összes fehérjének, és alapvető építőköve a bőrnek, csontoknak, ínaknak, porcoknak és szalagoknak. Elsődleges szerepe a mechanikai erősség biztosítása és a szövetek rugalmasságának fenntartása. Korunk előrehaladtával a kollagén termelése csökken, ami hozzájárul a bőr öregedéséhez, a rugalmasságának csökkenéséhez és az ízületi fájdalmakhoz.

A kollagén termelődése és pótlása

A kollagén termelődése természetes biokémiai folyamat, amelyet C-vitamin, réz és aminosavak, mint például glicin és prolin segítenek. Az egészséges életmód, kiegyensúlyozott táplálkozás és a tápanyagok megfelelő bevitelének biztosítása nagyon fontos a kollagén termelés optimalizálásához. Az életkor előrehaladtával és a kollagéntermelés csökkenésével fontos a kollagén pótlása étrend-kiegészítők formájában. Ezek gyakran tartalmaznak hidrolizált kollagént, amely könnyebben felszívódik, és segíthet pótolni a természetes kollagén csökkenését.

Ideális adagolás és a kollagén előnyei

Az ideális kollagén adag személyenként eltérő lehet, általános ajánlások szerint napi 10-20 gramm kollagén fogyasztása javasolt. * Ezt az adagot a legtöbb kollagén kiegészítő könnyedén biztosítja, amelyek közül sok vízben oldódó por formájában kapható, így könnyen hozzáadható különböző ételekhez vagy italokhoz.

* A szakértő kiegészítése: más, ha porból/ folyadékból visszük be a javasolt mennyiséget, akkor az valóban 10.000-20.000 mg (10-20 g) között van. Ha kapszulát szedünk, akkor az 1700-2000 mg a normál napi adag.

A kollagén jótékony hatása:

  • Bőr egészsége: javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és csökkenti a ráncokat.
  • Ízületi egészség: segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében és az ízületek mozgékonyságának javításában.
  • Csontok erősítése: hozzájárul a csontok sűrűségének növeléséhez, csökkentve a törések kockázatát.
  • Erős szalagok és ínak: támogatja a szalagok és ínak egészségét, javítva a fizikai teljesítményt.

A kollagén nagyon fontos fehérje a testünkben, amely elengedhetetlen az egészséges bőr, csontok, ízületek és egyéb szövetek fenntartásához. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökken, így fontos figyelmet fordítani a kollagén pótlására és azokra az életmódbeli változtatásokra, amelyek elősegíthetik annak termelődését. A kollagén kiegészítők széles választéka segíthet megőrizni a fiatalságot és támogatni a szervezetünk egészségét a lehető legjobb módon.

A kollagén pótlásához kapunk hasznos tanácsokat

 

Válogasson kollagén-ízület termékeink között!