ADAGOLÁS:
Naponta 2 alkalommal 1-2 kapszula étkezés előtt. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
FOGYASZTÁS:
Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető adagolással.
A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
erősebb antioxidáns hatás,
elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
teljes hatóanyagspektrum.
Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
Egy kapszula tartalma ~2 g orvosi rozmaringból készült teának felel meg.
A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A rozmaring egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem étrend-kiegészítőként is érdemes fogyasztani, hiszen támogatja a májműködést és az egészséges epefolyadék-elválasztást. Ez utóbbi hozzájárul az emésztési komforthoz és a zsíros ételek lebontásához, valamint az étkezés utáni jó közérzethez is. Antibakteriális és antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszer egészségét is.
Epeúti szűkület (pl. epekövesség) esetén fogyasztása fokozott óvatosságot igényel!
Az orvosi rozmaring kutatások alapján növeli az epefolyadék ürülését a vékonybélbe, amely epeúti szűkület vagy epekövesség esetén esetleg görcsöket okozhat (Palomino).
Befolyásolhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
Egyes állatkísérletekben az orvosi rozmaring kivonata vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezett, illetve növelte az inzulinszintet. Ezen hatásokat a kutatók a rozmaringban lévő karnozolnak és karnozinsavnak tulajdonították. Ezen felül egyes sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok során a rozmaringsav gátolta egy szénhidrátbontó enzim (alfa-glükozidáz) működését.
A vércukorszintcsökkentő hatást embereken végzett vizsgálatban is megfigyelték. A rozmaring por formájában történő orális alkalmazását vizsgálták a lipidprofilra és a vércukorszintre gyakorolt hatása szempontjából egészséges és 2-es típusú cukorbetegeknél. A 4 héten át napi 3 g rozmaringot szedő résztvevők körében jelentős javulást figyeltek meg: a cukorbetegeknél az LDL, triglicerid- és koleszterinszint 31-35%-kal csökkent, a vércukorszint pedig 21%-kal mérséklődött. A HDL-szint 22%-os növekedést mutatott mind a cukorbetegek, mind a nem cukorbetegek esetében. A rozmaring kedvezően befolyásolta a lipidprofilt és a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegeknél. A vizsgálat eredményei alapján indokolt lehet a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása (Bakirel, Erenmemisoglu, Aljamal).
Terhesség és szoptatás alatt, valamint 6 és 12 éves kor között a legkisebb adagolás mellett ajánlott fogyasztása.12 év alatt teaként ajánlott a fogyasztása (további részletek az Adagolás fejezetben).
Az orvosi rozmaring terhesség és szoptatásra gyakorolt hatásával kapcsolatosan kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. A vizes rozmaring-kivonat szájon át adagolva patkányoknál nem növelte a fejlődési rendellenességek számát. A rozmaring hatóanyagai közül főképp az illóolajában lévő komponensek (pl. kámfor) lehetnek veszélyesek terhesség esetén. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a D-kámfor patkányokon 1000 mg/kg/nap dózisig, nyulakon legfeljebb 681 mg/kg/nap dózisig nem mutatott teratogén hatást. A megadott adagolás mellett a termék illóolaj-tartalma olyan alacsony, hogy az csak nyomokban tartalmaz kámfort, így az nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra. A lehetséges kockázatok csökkentése érdekében terhesség és szoptatás alatt legfeljebb a napi szokásos étrendi mennyiségben ajánljuk a rozmaring fogyasztását, amely nem nagyobb, mint a terméken feltüntetett legkisebb ajánlott adagolás (Leuschner, Lemonica).
Az orvosi rozmaring régóta alkalmazott gyógynövény, amelyet étrendi mennyiségben a szakirodalmi adatok alapján is biztonságos. Az ajánlott legkisebb napi adag fogyasztása esetén a terméket biztonságosan fogyaszthatják 6-12 éves korú gyermekek. 12 éves kor alatt a kapszulák nagy mérete miatt a termék fogyasztását teaként ajánljuk (Palomino).
Fogyasztás időtartama
Az orvosi rozmaring hosszú távon is biztonságosan fogyasztható a megadott adagolás mellett. Ez támasztja alá az a kutatás is, amelyben az orvosi rozmaringot 3 g-os adagolással biztonsággal alkalmazták 4 hétig, míg egy másik kutatásban 4 g-os adagolás mellett 8 hétig (Aljamal, Akbari).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az orvosi rozmaring fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
ÖSSZETEVŐK:
Kapszulánként 450 mg orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.