Miért ajánljuk?

- Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető formában és adagolással.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A fokhagyma egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény: támogatja a szív és az érrendszer egészségét, a normál koleszterinszint fenntartását, a szervezet természetes védekezőképességét, a torok és tüdő egészségét, javítja a cukoranyagcserét és segít fenntartani a máj normál működését. ⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
-
A fokhagyma rendszeres fogyasztása abban az esetben is előnyös lehet, ha valamilyen gyógynövényt is szeretne fogyasztani egészségtámogató célból a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szedett koleszterinszint-csökkentők mellett. Alkalmazása szintén előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a megfázás kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is.
A fokhagyma élettani (fiziológiai) hatásai
1. A szív és az érrendszer egészségét támogató hatása

- Számos kutatásban igazolódott már, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkenti az egészségesen rugalmas verőerek sima érbelhártyája alatt a kalcium-lerakódást, ezáltal támogatja az érrendszer egészségének megőrzését (Koscielny, Gadidala, Orekhov).
- Egy fokhagymaport tartalmazó készítmény 4 éven keresztül történő rendszeres fogyasztása segített megőrizni az aorta rugalmasságát a kor előrehaladtával (Breithaupt-Grögler).
- A berlini Humboldt Egyetemen végzett randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat eredményei alapján egy fokhagymaporból készült drazsé 4 éven keresztül történő fogyasztása csökkentette az aortákban a zsíros lerakódások (plakkok) növekedését, sőt egyes esetekben enyhe csökkenés is megfigyelhető volt (Koscielny).
- A fokhagymapor rendszeres fogyasztása a normál vérnyomás fenntartását is támogatta, ezzel is hozzájárulva a szív és érrendszer egészségéhez (Ried).
- Összegző tanulmányok szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 3 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást egészséges emberek esetén is (Ried2, Ried3, Reinhart).
2. A normál koleszterin és vérzsírszint fenntartását támogató hatása

- A fokhagyma további előnyös élettani hatása, hogy kutatások alapján támogatja az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjének egészséges szinten tartását, amely szintén összefüggésbe hozható a szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásával. Az előnyös élettani hatás erőteljesebb volt azoknál, akik a fokhagymát több mint 8 héten keresztül fogyasztották és akiknek a koleszterinszintjük az egészséges határtérékhez közeli volt (Ried4).
- Egy újabb összefoglaló tanulmányban is hasonló következtetéseket vontak le, a fokhagyma ez alapján is javította az LDL-, a HDL- és az apolipoprotein-A szintet (Gadidala).
- A fokhagyma napi 1200 mg-os adagolás mellett, napi 3 g halolajjal kiegészítve szintén pozitív hatásúnak bizonyult a koleszterinszintre. A fokhagyma önmagában és a halolajjal kombinálva is kedvező hatású volt (Adler).
3-4. A szervezet természetes védekezőképességét, valamint a torok és a tüdő egészségének megőrzését támogató hatása

- Egy Egyesült Királyságban végzett előzetes klinikai kutatás azt mutatta, hogy a téli hónapokban 12 héten keresztül napi egy fokhagymakapszula szedése támogatta a szervezet védekezőképességét (Josling).
- A fokhagyma immunrendszert támogató hatását egy spanyolországi idősek otthonában élőkön végzett kisebb klinikai vizsgálat is alátámasztotta. A kutatásban 36 héten keresztül napi egy kapszula fokhagyma és hagymapor kombinációját szedték a résztvevők (García).
- A fokhagyma mikróbák fejlődését gátló hatásáért feltehetően a benne található kénvegyületek a felelősek (Ayala-Zavala).
- A hatás úgy alakul ki, hogy ezek a kénvegyületek inaktiválják azokat az enzimeket, amelyek a baktériumok növekedéséhez szükségesek (Ghannoum).
- Egyes in vitro kutatásokban a különböző fokhagymakivonatok antibakteriális hatását igazolták több légutakban felszaporodó mikobaktériumtörzzsel szemben (pl: Mycobacterium tuberculosis) (Abbruzzese).
5. A cukoranyagcserét kedvezően befolyásoló hatása

- A napi 600-1500 mg fokhagymapor fogyasztása kedvezően befolyásolta az éhgyomri vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest (Hou).
- Egy másik vizsgálat alátámasztotta, hogy a fokhagyma fogyasztása jó kiegészítője lehet egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszereknek. A fokhagyma a metformin hatóanyagú gyógyszerrel kombinálva 70%-kal jobban csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, mint a metformin önmagában (Ashraf).
6. A máj egészséges működését támogató hatása

- Egy indiai összefoglaló tanulmány szerint a napi 800-1600 mg fokhagymapor csökkentheti egyes májenzimek megemelkedett értékét. Ilyen például az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és alanin-transzamináz (ALT) (Rastkar).
- A fokhagymapor napi 4x400 mg-os adagolás mellett, 12 héten keresztül fogyasztva egy másik kutatásban is javított a májenzimek értékein, emellett jó hatással volt az LDL-koleszterin szintjére is (Sangouni).
További gyógynövények a "MÁJMŰKÖDÉS TÁMOGATÁSA" kategóriában

Figyelmeztetések
Mellékhatások
- A fokhagyma fogyasztása általában jól tolerálható, mellékhatásként a következők jelentkezhetnek: kellemetlen lehelet és testszag, teltségérzet, felfúvódás, gyomorégés, fejfájás, szédülés, izzadás. Azonban ezek a tünetek a legtöbb esetben meglehetősen enyhék, illetve komoly egészségügyi kockázatuk nincsen, a fogyasztás abbahagyásával elmúlnak.
Fokozhatja a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő, valamint a véralvadásgátló gyógyszerek hatását!
- Egyes laboratóriumi és humán vizsgálatok szerint a fokhagyma hatóanyagai gátolhatják a vérlemezke-aggregációt, így fokozhatják a véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását szintén kimutatták humán vizsgálatokban, így valószínűsíthető, hogy az ilyen típusú gyógyszerek és gyógynövények hatását is fokozhatja (Legnani, Kiesewetter, Steiner, Hou, Ashraf 1, Ashraf 2, Ried 1, Ried 2).
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
- A fokhagyma nem tartalmaz egészségre nézve kockázatos hatóanyagokat, így a termék fogyasztását étrendi mennyiségben terhesség alatt is ajánljuk. Egy klinikai vizsgálatban a terhesség harmadik trimeszterében napi 800 mg fokhagyma fogyasztása semmiféle káros következménnyel nem járt. A WHO monográfia szerint terhesség és szoptatás ideje alatt is használható. Szoptatás alatt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a fokhagyma jellegzetes, aromás ízét okozó vegyületei az anyatejben is kiválasztódnak, ezzel befolyásolhatják a baba táplálkozását (Ziaei, Poupelloz).
6-12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt.
- A fokhagyma a hagyományos étrend részeként, fűszerként már két éves kortól biztonságosan fogyasztható, de nagyobb mennyiségben, étrend-kiegészítőként csak 6 éves kortól ajánljuk. Egy 8 hétig tartó klinikai vizsgálatban naponta 300 mg fokhagymakivonatot biztonsággal alkalmaztak 8-18 éves korú gyermekeknél. Egy másik vizsgálatban 7-16 éves gyermekek körében vizsgálták egy fokhagyma készítmény hatását akut légúti fertőzések megelőzésében. Napi 600 mg adagolás mellett a készítmény biztonságosnak bizonyult, mivel nem jelentkeztek mellékhatások a gyermekeknél. A vizsgálatokban alkalmazott adagolásokat és a kisebb testsúlyt figyelembe véve 6 és 12 éves kor között fél adag fogyasztását javasoljuk, a kapszulák tartalmát teaként fogyasztva vagy pl.: mézben elkeverve a kapszulák nagy mérete miatt (McCrindle, Andrianova, Poupelloz).
Fogyasztás időtartama
- Fokhagymát tartalmazó készítmények hosszú távú, 7-15 éven keresztül történő folyamatos fogyasztása biztonságosnak bizonyult kutatásokban. Összetevőit figyelembe véve sem merül fel egészségügyi kockázat és az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi anyagok listájában sem szerepel. A termék folyamatos fogyasztása hosszú távon is biztonságos (Koscielny, Ma).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a fokhagyma fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 33990/2024
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Naponta 2-3 alkalommal 1 kapszula. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. A torok és a tüdő egészségének támogatása céljából ezen a módon ajánlott fogyasztani vagy mézben elkeverni. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 600 mg fokhagyma (Allii sativi bulbus) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.