Miért ajánljuk?

- Termékünkben a nyírfalevél és a C-vitamin együtt fejti ki szinergikus hatását.
- A hatályos Európai Gyógyszerkönyv előírásának megfelelő mennyiségű flavonoid-tartalommal a nyírfalevélben.
- A kapszulák nyírfalevél-tartalma és adagolása megfeleltethető az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a nyírfalevélen és a C-vitaminon kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~2 g nyírfalevélből készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
-
A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat, valamint a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához, továbbá a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
-
A termék az ízületeket érintő gyulladásos betegségek (reuma, porckopás stb.) kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható egészségtámogató céllal.
A nyírfalevél és a C-vitamin élettani (fiziológiai) hatásai
A nyírfalevél szerepe a kiegyensúlyozott táplálkozásban
-
A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként a rendszeres és kiegyensúlyozott folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni, különösen idősebb korban. A korral gyakran együtt jár, hogy a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztunk. A vizeletürítés gyógynövényekkel történő fokozása viszont elősegíti, hogy gyakrabban jelentkezzen szomjúságérzet, így optimális legyen a folyadékbevitel.
-
A vesénk az egyik legfontosabb kiválasztó szervünk, amely nagy mértékben felel a szervezetben megjelenő méreganyagok eltávolításáért. Megfelelő működése nélkülözhetetlen a teljes szervezet egészsége szempontjából. A rossz veseműködés káros hatásai gyakran először az ízületekben jelentkeznek. A testben ki nem választott méreganyagok hajlamosak az ízületek környékén felhalmozódni (főképp mozgásszegény életmód esetén), ahol immunválaszt váltanak ki, amely gyulladáshoz, reumához vezethet. A megfelelő veseműködés biztosítása és elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása ezért az ízületek egészsége miatt is fontos. Német kutatók megállapították, hogy a vizeletkiválasztás fokozásához naponta 50 mg flavonoidot ajánlott fogyasztani, amely 2-3 g nyírfalevélben található meg (Länger).
-
A húgyúti fertőzéseket okozó E. coli baktériumok ellen az egyik legjobb védekezési módszer a fokozott folyadékfogyasztás. Ez ugyanis segít kimosni a húgycsőben és húgyhólyagban jelen lévő baktériumokat, egyúttal megakadályozza a vizelet pangását és a benne lévő baktériumok felszaporodását. Nagy mennyiségű folyadék csak akkor fogyasztható, ha a vizelet kiválasztása nem akadályozott, a vesék megfelelően működnek. Ennek hiányában nem jelentkezik szomjúságérzet, hiszen a szervezet mindig csak meghatározott mennyiségű vizet képes egyidejűleg tárolni.
A C-vitamin élettani hatása a csontozatra, a porcokra

A táplálkozási és életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez. A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin, segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének megőrzésében.
A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását:
-
A C-vitamin a szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr sérülékennyé válnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülnek (Kipp, Poal-Manresa).
-
Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás megelőzésében (Conner).
-
A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson, Yeum).
Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont ásványianyag-sűrűsége között:
- A magasabb C-vitamin bevitel védelmet jelenthet a csontvesztés ellen olyan férfiaknál, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy E-vitamint (Hall, Morton).
- Tanulmányok arra is utaltak, hogy a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel védelmet nyújthat a csípőtáji és más törésekkel szemben, különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New
A C-vitamin élettani hatása a csontozatra, a porcokra

A táplálkozási és életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez. A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin, segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének megőrzésében.
A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását:
-
A C-vitamin a szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr sérülékennyé válnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülnek (Kipp, Poal-Manresa).
-
Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás megelőzésében (Conner).
-
A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson, Yeum).
Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont ásványianyag-sűrűsége között:
- A magasabb C-vitamin bevitel védelmet jelenthet a csontvesztés ellen olyan férfiaknál, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy E-vitamint (Hall, Morton).
- Tanulmányok arra is utaltak, hogy a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel védelmet nyújthat a csípőtáji és más törésekkel szemben, különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New
Nyírfapollen-allergia esetén fogyasztása nem ajánlott.
- A nyírfapollenre allergiások esetében a termék szénanáthát, orrnyálkahártya duzzadást, csalánkiütést és egyéb allergiás reakciót válthat ki, így számukra a termék fogyasztása nem ajánlott (Raal, Lahti, Allam).
Fokozhatja a vizelethajtó hatású gyógyszerek, gyógynövények hatását.
- A nyírfalevélnek magas flavonoid-tartalma miatt vízhajtó hatása ismert. Ezek a vegyületek fokozzák a vizelet kiválasztását, így fokozhatják a vízhajtó gyógyszerek és gyógynövények hatását is (Raal).
Terhesség és szoptatás, valamint 12 éves kor alatt fogyasztása nem javasolt.
- Egy nyírfalevél-kivonat nagyon gyenge mutagén választ mutatott az AMES tesztben a Salmonella typhimurium törzsekben. Valószínű, hogy a hatásért a kvercetin lehet a felelős. Ugyanakkor más vizsgálatok nem mutatták ki a kvercetin káros hatását. Bár a vizsgálat és a nyírfalevél ismert tartalomanyagai alapján a fogyasztás az adagolásban meghatározott mennyiségben nem tűnik veszélyesnek, a kockázatok csökkentése érdekében nem javasoljuk a fogyasztását terhesség és szoptatás alatt (Raal).
- A nyírlevéllel végzett humán vizsgálatok során nem számoltak be számottevő káros hatásokról. A nyírfalevélben nem ismertek potenciális egészségkárosító anyagok. Ugyanakkor a nyírfalevél-készítmények hatását eddig nem vizsgálták gyermekek esetében, így a termék fogyasztását 12 éves kor alatt nem ajánljuk (Raal).
4 hét után javasolt 1 hét szünetet tartani fogyasztásában.
- A nyírfalevéllel kevés humán vizsgálatot végeztek. Ezekben a vizsgálatokban maximum 4 hétig alkalmazták a nyírfalevél-kivonatot tartalmazó termékeket. Hosszútávú hatása nem ismert, így azt javasoljuk, hogy a fogyasztók 4 hét után tartsanak 1 hét szünetet az alkalmazásában (Raal).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a nyírfalevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32630/2023
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Naponta 2 alkalommal 2 kapszula. (Az adagolás a nyírfalevélre vonatkozóan megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 420 mg nyírfalevél (Betulae folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor és 80 mg L-aszkorbinsav*, kapszulahéj: zselatin. *A felnőttek számára ajánlott bevitel 400%-a napi adagban.