Miért ajánljuk?

- Kimagasló mennyiségű mezei katáng herbát és gyökeret (450 mg) tartalmazó kapszula!
- Magyar Szabványnak megfelelő kivonhatóanyag-tartalommal!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~2 g mezei katángból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A mezei katáng rendszeres fogyasztásának számos előnyös élettani hatása van: keserűanyagai, valamint poli- és oligoszacharid-tartalma révén támogatja az emésztést, valamint a máj egészségét. Ezek mellett akkor is érdemes fogyasztani, ha a fogyókúra sikeréhez keres gyógynövényes támogatást. ⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
1. A máj egészségét és az epetermelés fokozását támogató hatása

-
A mezei katáng keserűanyagai fokozzák a gyomornedv- és az epefolyadék-kiválasztását. Amikor a nyelven és a száj nyálkahártyán elhelyezkedő ízérző receptorok keserű ízt érzékelnek, a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül reflexesen fokozzák a nyál-, a gyomornedv-, hasnyál- és epeelválasztást, összehúzódásra késztetik az epehólyagot. A keserűanyagok emellett fokozzák a bélperisztaltikát is. A javuló emésztés miatt nem jelentkezik az étkezés utáni fáradtság, tompaság.
-
A Fitomedicina című szakfolyóirat egyik tanulmányában egy indiai népi gyógyászatban májvédőként használt katáng tartalmú gyógynövénykivonatot vizsgáltak. A vizsgálatba bevont 36 személy egyik fele katángot tartalmazó készítményt, a másik pedig placebot kapott. A katángkészítményt fogyasztó személyeknél hat hónap elteltével javultak a májfunkciót jelző paraméterek (ALT, AST), amely alátámasztotta a népi gyógyászatban tapasztalt májvédő hatást (Huseini).
2. Az emésztés egészségét segítő (bélflórabarát, emésztőnedv elválasztást fokozó, felfúvódást csökkentő) hatása

-
Amerikai kutatók a katángnak a bélflóra változására és immunrendszere gyakorolt hatását vizsgálták. Az eredmények igazolták, hogy a 4 hetes katángfogyasztást követően megváltozik a széklet összetétele, a vastagbélben növekszik az egészséges bélflórát biztosító bifidobaktériumok aránya (Grieshop).
-
A gyógynövényszakértők kedvező élettani hatásáért részben keserűanyag-tartalmát teszik felelőssé, amely reflexesen fokozza az epehólyag és a hasnyálmirigy emésztőnedv-kiválasztását (Csupor). A keserűanyagok hatására nagyobb mennyiségben termelődő emésztőnedvek miatt javul a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése, így javul az étkezés utáni közérzet.
-
Török kutatók állatkísérletben vizsgálták, hogy van-e a katáng gyökerének gyomornyálkahártyát védő hatása. Az állatokat 4 csoportba osztották, negyedük katángot, negyedük sima vizet, míg a további két negyed két különböző, ismert hatásmechanizmusú fekélyellenes gyógyszert kapott. A katánggal kezelt csoport tagjainak gyomra a kezelés végén egészséges volt. A vizet fogyasztó kontroll csoportban a katánghoz hasonló védő hatás nem érvényesült (Gürbüz).
3. A fogyókúra sikerét és az egészséges testsúly megtartását támogató hatása

-
A katáng gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint, ami egy olyan poliszacharid, amely gyümölcscukor egységekből épül fel. Elfogyasztását követően nagyrészt emésztetlenül jut el a vastagbeleinkig. Emiatt nem emeli a vércukorszintet, ugyanakkor a bélbaktériumainknak tápanyagként szolgál.
-
Kanadai kutatók gyerekek esetében vizsgálták a katánggyökeréből kivont inulin hatását. A kísérletben 42 túlsúlyos vagy elhízott 7-12 éves gyerek vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik felük katángkivonatot, a másik felük pedig placebót kapott 16 héten keresztül. A napi rendszerességgel katángkivonatot fogyasztó gyerekek testtömege és testzsír mennyisége is csökkent (a placebocsoportban ugyanakkor növekedett). A gyulladást jelző interleukin-6 szintje a kiindulási értékhez képest a katángkivonatot fogyasztó csoportban szintén csökkent (a placebocsoportban nőtt) a kiindulási állapothoz képest. A vér trigliceridszintje szintén kedvezően változott a katángkivonatot fogyasztó csoportban. Szintén pozitív irányba változott a bélflóra összetétele, ugyanis a katángkivonatot fogyasztóknál nőtt a bifidobaktériumok mennyisége (Nicolucci).
-
Dél-Afrikai kutatók több mint 100, katánggal végzett laboratóriumi és állatkísérletes tanulmány átfogó elemzése alapján egészségtámogató célból javasolják a cukorbetegeknek a katáng alkalmazását. A katáng hatóanyagai egyszerre több módon érik el hatásukat. Több hatóanyaga az izomsejtek cukorfelvételét is növeli, továbbá elősegíti az inzulin termelődését (Street, Ghamarian). A katángnak ezen tulajdonságai az egészséges testsúly megtartásában is szerepet játszhatnak.
Fogyasztása nem ajánlott a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni érzékenység esetén!
- Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a fészkes virágzatúak családjába tartozó növények esetén előfordulhat keresztallergia (Pietrzyk, Willi, Friis, Cadot).
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- A mezei katáng fogyasztásának nem ismertek jelentős mellékhatásai, a ritkán fellépő emésztőrendszeri panaszokon kívül (Cummings, Bonnema).
Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását!
- Állatkísérletekben a cikóriakivonat fokozta a glükóz által kiváltott inzulinszekréciót (Devi, Pushparaj, Tosch).
Epevezeték-elzáródás, epekövesség esetén fogyasztása óvatosságot igényel!
- A katáng hatóanyagai fokozhatják az epefolyadék elválasztását, amely rendszeres fogyasztás és epekövesség fennállása esetén növelheti annak előfordulási gyakoriságát, hogy az epekövek az epehólyag szájadékába szorulnak, így epegörcs alakulhat ki.
6 éves kor felett, valamint terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
- A katáng virágos hajtásvége és gyökere évezredek óta fogyasztott gyógy- és élelmiszernövény. Fogyasztásának nem ismert kockázata ezekben a csoportokban (Schmidt, Street).
Fogyasztás időtartama
- Nem ismert olyan hatás, amely miatt indokolt lenne a mezei katáng fogyasztásának időbeli korlátozása. A mezei katáng nem szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi anyagok listáján. Nemesített változatait már az ókori kultúrákban is termesztették zöldségként. Ma is többféle fajtáját termesztik. A gyökércikória a kereskedelmi forgalomban lévő inulin elsődleges forrása, pörkölve gyermekeknek is ajánlott pótkávé alapanyaga. Továbbá a mezei katáng a salátaként fogyasztott endívia őse (Street).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a katáng fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32487/2023
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Naponta 2-3 alkalommal 1-2 kapszula.
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 450 mg mezei katáng herba és gyökér (Cichorii herba cum radice) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.